Wijnliefhebber word je zomaar, daar is maar één goed glas voor nodig. Zo ook bij mij. De weg van wijnliefhebber naar wijnliefhebber met wijnkennis heeft iets meer gevraagd qua investeringen (vooral heel veel investeren in flessen ;) ).

Mijn liefde voor wijn is begonnen toen ik begon in de horeca. Een vak wat ik mezelf nooit zag doen en echt alleen maar tijdelijk was om even de tijd tussen mijn studie en ' eerste baan' te overbruggen. Boy, was I wrong. Voorheen dronk ik nooit wijn, hooguit een glas Oude Kaap met kerst voor de show. Om mijn gasten goed te kunnen adviseren moest hier iets aan veranderen. Ik werd aan de bar neergezet en een voor een werden de wijnen van onze kaart voorgeschoteld. Nooit had ik geweten dat er zo'n verschil in witte wijn bestond! Dit moest ik verklaren en ik ging op onderzoek uit, eerst door de website van slijterijen af te speuren, daarna door deze ook af te gaan en de medewerkers te ondervragen. Ondertussen was mijn zusje begonnen met een wijnopleiding waar ik stiekem bij kon meekijken tijdens de online colleges.
Helaas volgde niet lang daarop corona. De horeca werd zwaar getroffen en mijn dagen bestonden uit heel veel thuis zitten. Toen kreeg ik het idee om een 'wijncursus' te organiseren voor mijn collega's. Honderden glazen flesjes heb ik afgevuld met wijnen die wij in de zaak schonken. Elke week kwamen we dan online bij elkaar om deze samen te proeven en te bespreken. Enorm gezellig en hopelijk is ook iets blijven hangen. Het werd in ieder geval goed ontvangen! Ook mijn werkgever vond het leuk dat ik zo met wijn bezig was en vroeg mij of ik niet ook de wijnkaart en -inkoop op me wilde nemen. Uiteraard wilde ik dit.


Niet heel veel later werd mijn inzet beloond en mocht ik vanuit werk de WSET3 opleiding gaan volgen bij Wijnstudio. Daar heb ik onder begeleiding van Mario Tertschnig en Cecile Lormans echt leren proeven en theorie moeten stampen. Dat was dan weer een van de voordelen van corona, ik had meer dan tijd genoeg om te studeren. Vooral de topografie was een hele knauw. Gelukkig geeft wijn ook genoeg leuke om te bestuderen, wat je maar interessant kunt vinden, je vind het in wijn: Biologie, scheikunde, natuurkunde, geschiedenis, sociologie, theologie, noem maar op. In januari 2022 haalde ik mijn WSET3 diploma ' with distinction'. Daarna heb ik nog een tijd met veel plezier bij De Comedie gewerkt en mijn passie kunnen uitvoeren. Toen het tijd werd voor een andere baan kon ik natuurlijk geen afscheid nemen van de wijn en ben ik Decantheer gestart. Hopelijk kan ik hier nog jaren mee door!
Reactie plaatsen
Reacties